Jestem przekonana, że wszyscy znają, nawet BARDZO dobrze, historię Wyjścia z Egiptu jak i wyzwolenie Narodu Żydowskiego, z Bożą pomocą, z niewoli i ucisku ku wolności. Nie musimy, więc tego omawiać.
Jestem również pewna, że znacie biblijne wymogi dotyczące sposobu świętowania tego wydarzenia, opisane w Księdze Powtórzonego Prawa 16. Różnią się one nieco, ale i znacząco od wytycznych dotyczących obchodzenia pierwszej Paschy w Księdze Wyjścia 12.
Instrukcje naprawdę nie są skomplikowane. "Nie rób" to po prostu: "Nie spożywaj żadnego zakwasu ani nie miej go w swoim posiadaniu przez okres jednego tygodnia", a "rób" oznacza składanie i spożywanie paschalnej ofiary z gorzkimi ziołami i macą. Wydaje się to być całkiem proste. Prawda?
Pascha jest najprawdopodobniej najważniejszym żydowskim świętem, upamiętniającym i opowiadającym o fundamentalnie pierwszym odkupieniu. Obchodzenie jej jest ważnym wydarzeniem dla Żydów na całym świecie.
Przygotowania rozpoczęły się już kilka tygodni temu kiedy stopniowo przestaliśmy kupować produkty zawierające drożdże, starając zjeść wszystkie ciasteczka, krakersy, ciasta, płatki zbożowe i wszystkie inne produkty z drożdżami, które mamy w domu. Nie przechowujemy nic z tych rzeczy w okresie Paschy, więc wszystkie napoczęte opakowania są wyrzucane, a zamknięte oddawane na cele charytatywne. Następnie rozpoczyna się sprzątanie. Przygotowanie domu do Paschy to poważne przedsięwzięcie. Choć niektórzy lubią robić wiosenne porządki o tej porze roku, to w tym wypadku nie ma takiej potrzeby. Praca polegająca na skrupulatnym sprzątaniu kuchni, dziecięcych tornistrów, samochodu i innych miejsc jest wystarczająca! Cała kuchnia, wszystkie naczynia, garnki i pomoce kuchenne zostaną wyczyszczone, wygotowane, wysuszone, przykryte i „przestawione” na „tryb koszerny na Paschę" ponieważ kiedy Bóg mówi, że ma być „bez zakwasu" to mówi to na poważnie.
To, na co wszyscy się przygotowujemy, to specjalny posiłek paschalny, który odbywa się w pierwszą noc tego święta (a także drugiej nocy, jeśli ktoś mieszka poza Izraelem). Kiedy nazywamy to wydarzenie specjalnym posiłkiem, to nie dzieje się to z powodu przygotowywanych potraw. Posiłek ten jest tak naprawdę zatrzymaniem akcji, zawieszeniem wszelkiej aktywności. Rytuał ten nazywany jest "sederem", co [po hebrajsku] oznacza "porządek". Wszystko podczas niego przebiega według ściśle określonego rytualnego porządku określonego w Hagadzie, której większość została zredagowana około III wieku, i która dziś zawiera również popularne średniowieczne pieśni paschalne. Podczas kolacji opowiadamy po raz kolejny historię Bożego wyzwolenia, przypominamy sobie, że każdy z nas został wyzwolony z niewoli, spożywamy symboliczne potrawy, zadajemy pytania, udzielamy na nie bardzo długich odpowiedzi, gramy w gry, pijemy cztery kielichy wina, śpiewamy dziękczynne modlitwy i w którymś momencie rzeczywiście spożywamy posiłek.
Dzisiejsza noc, pierwsza noc Paschy, jest wyjątkowa nie tylko dlatego, że spożywamy posiłek sederowy. Biblia - dwa razy w jednym wersecie (Wj 12:42) - określa ją jako "leil shimurim" - noc czuwania. Nasi mędrcy mają wiele różnych sposobów rozumienia tego określenia. Myślę, że mój ulubiony pochodzi od rabina Yehoshua, który stwierdza, że wiemy, iż ostateczne odkupienie również nadejdzie w obecnym czasie, ponieważ ta noc była przeznaczona, chroniona i obserwowana od początku Stworzenia właśnie w tym celu. Oby to odkupienie nadeszło szybko i za naszych dni!
O Autorce
Dr Faydra Shapiro jest specjalistką od współczesnych relacji żydowsko-chrześcijańskich i dyrektorem Israel Center for Jewish-Christian Relations. Za swoją pierwszą publikację (2006) otrzymała National Jewish Book Award. Jej najnowsza książka, wspólnie z Gavinem d'Costą, to „Contemporary Catholic Approaches to the People, Land and State of Israel”. Dr Shapiro jest również wykładowcą w Philos Project i pracownikiem naukowym w Centrum Studiów nad Religiami w Tel Hai College w Izraelu.